Tajska zupa z cukinią i brokułem

zupa-z-cukinia-mlekiem-kokosowym

 

veganie

W poprzednim wpisie był bakłażan, teraz nadszedł czas na cukinię :) Dzisiaj chcę podzielić się z Wami przepisem na bardzo smakowitą zupę z zaledwie kilku składników. Przepis pochodzi z jednej z moich ulubionych książek ” Karolina na detoksie ” Maciej Szaciłło, Karolina Kopocz, trochę zmodyfikowany pod względem przypraw.

Ta zupa świetnie nadaje się na kolację, jest lekka i łatwostrawna. Przygotowanie jej nie zajmuje wiele czasu a to dość ważny czynnik jeśli mamy za sobą ciężki, pracowity dzień. Zupę możesz zrobić w wersji łagodnej lub ostrej, obydwie są wyśmienite.

W wersji dla dzieci pokrój cukinię w paseczki.

 

Składniki na 4 porcje:

  • 2 – 3 łyżki oleju kokosowego lub oliwy,
  • kawałek imbiru o długości kciuka ( daj tyle ile lubisz), startego na tarce,
  • pół papryki czerwonej pokrojonej w małe paseczki lub czerwone chili pokrojone w krążki jeśli zupa ma być na ostro,
  • 2 łyżeczki curry ( zacznij od jednej sprawdzając smak, jeśli ma być łagodna ),
  • 800 ml mleka kokosowego – ja użyłam tej firmy rozcieńczając go trochę wodą ,
  • skórka otarta z 1,5 cytryny lub limonki,
  • 1 -2 łyżki ksylitolu lub syropu z agawy lub ryżowego,
  • 2 małe cukinie pokrojone na cieńkie plasterki,
  • pół średniego brokuła podzielonego na różyczki,
  • sok z jednej cytryny lub więcej aby uzyskać słodko – kwaśny smak w zupie,
  • sos sojowy do smaku,
  • natka lub kolendra do posypania.

Wykonanie:

  1. Rozgrzewamy garnek w którym będzie gotowała się zupa, dajemy olej lub oliwę i podsmażamy imbir z papryką.
  2. Po chwili, około 1,5 minuty dodajemy curry w proszku i wlewamy mleko kokosowe.
  3. Dodajemy skórkę cytrynową, sos sojowy, ksylitol.
  4. Mieszamy chwilkę.
  5. Dodajemy warzywa, gotujemy około 10 minut. Warzywa fajnie jak są lekko chrupiące ale jeśli mają być miękkie gotuj nieco dłużej.
  6. Na końcu doprawiamy sokiem z cytryny.
  7. Zupę na talerzu posypujemy natką lub kolendrą.

Jeśli w Twojej diecie ograniczasz tłuszcz, zastąp połowę mleka kokosowego innym mlekiem roślinnym np. sojowym lub migdałowym ale to już nie będzie ta sama zupa :)

Pyszna, polecam !

Magda, vegabutik.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>