Tarta z bakłażanem i czarną soczewicą

TARTA Z SOCZEWICA

 

veganiebezglutenubezsoji

 

Bakłażan, choć dostępny przez cały rok, teraz jest najsmaczniejszy, w okresie swoich naturalnych zbiorów – od czerwca do września. Psianka podłużna ( to prawidłowa nazwa botaniczna ) uważana jest za afrodyzjak, nazywana często gruszką miłosną :) Może coś w tym jest. My bakłażana jeść bardzo lubimy, najlepszy grillowany z oliwą, czosnkiem i solą. Świetnie sprawdza się w daniu typu ratatouille, zapiekankach warzywnych lub naszym ulubionym curry z mlekiem kokosowym ( przepis wkrótce ).

Danie jest dość szybkie w przygotowaniu. Inspiracją był przepis z książki ” Karolina na detoksie ” Maciej Szaciłło, Karolina Kopocz. Polecam !

 

Spód:

Masa:

  • 2 średnie bakłażany,
  • 3 łyżki tahiny,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin,
  • sok z połowy cytryny,
  • sól i pieprz do smaku,
  • pół pęczka natki pietruszki

Wierzch:

  • 1/2 szklanki ugotowanej czarnej soczewicy,
  • rukola i/lub kiełki,
  • pomidorki koktajlowe,
  • sok z połowy cytryny do pokropienia

Wykonanie:

  1. pestki mielimy na mąkę, dodajemy pokrojone na małe kawałki suszone pomidory i jeszcze przez chwilę miksujemy do uzyskania klejącej masy,
  2. Smarujemy formę do tarty ( średniej wielkości lub dwie małe ) oliwą,
  3. Bakłażany myjemy, nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut. Bakłażan powinien być miękki w dotyku i przypieczony lekko.
  4. Na sitko wyciągamy miąższ z bakłażana, odcedzamy z wody, którą puści. Miąższ bakłażana miksujemy z tahiną, oliwą, sokiem z cytryny, dodajemy sól i pieprz.
  5. Masę mieszamy z natką i wykładamy na spód słonecznikowy.
  6. Na wierzch wykładamy soczewicę i całość skrapiamy cytryną. Układamy rukolę i pomidorki.

To danie typowo białkowe, mało w nim węglowodanów co czyni go świetną propozycją na kolację. Już niewielki kawałek tej pysznej tarty zaspokaja dość duży głód. Z przepisu wychodzi tarta średniej wielkości, tak na 6 – 8 dorosłych osób.

Smacznego,

Magda, vegabutik.pl

TARTA KAWAŁEK

 

p.s nakładam 4 x więcej rukoli i pomidorków niż na zdjęciu

Przepis dodaję do akcji:

warzywa psiankowate akcja

2 odpowiedzi na „Tarta z bakłażanem i czarną soczewicą

  1. Kasia pisze:

    Prośba doinformowanie …
    Przepis chyba niepełny nic nie ma o tym czy spód ze słonecznika podpiekamy czy nie …
    Proszę o informacje . Pozdrawiam – Kasia

  2. Magda vegabutik pisze:

    Spodu się nie piecze.

    Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>