Tarta z czekoladowo orzechową truflą

Niesamowicie pyszna masa truflowa na bardzo kruchym spodzie. Tarta bez jajek i mleka ze smakowitym czekoladowo – orzechowym nadzieniem. W tym przepisie nie można zastąpić orzechów laskowych innymi ponieważ tylko te uprażone i połączone z czekoladą dają wspaniały niepowtarzalny zapach, któremu nie można się oprzeć…

Składniki na kruche ciasto:

  • 1 i 1/2 mąki pszennej lub orkiszowej białej,
  • 1/3 kubka cukru pudru,
  • 1/8 łyżeczki soli,
  • 3/4 kubka margaryny w temperaturze pokojowej.

Wykonanie:

  1. W misce wymieszaj przesianą mąkę z cukrem i solą.
  2. Dołóż margarynę i palcami rozcieraj z mąką aż utworzy się kruszonka.
  3. Dokładnie wyrób ciasto i wyłóż nim formę na tartę.
  4. Włóż ciasto na 45 minut do lodówki. Koniecznie musi być schłodzone.
  5. Pod koniec chłodzenia nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  6. Ciasto nakłuj widelcem.
  7. Piecz 10 – 15 minut i ostudź na kratce.

Czekoladowo orzechowa trufla:

Składniki:

  • 1 i 1/2 kubka orzechów laskowych,
  • 3/4 kubka kokosowego mleka,
  • 1 i 1/2 gorzkiej czekolady ( lub pół na pół z mleczną )
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii lub 1/8 łyżeczki proszku z wanilii.
  • Do ozdoby można użyć chrupiących czekoladowych serduszek i orzechów laskowych.

Wykonanie:

  1. Nagrzej piekarnik do 150 stopni i upraż rozłożone na blasze orzechy laskowe przez 10 – 15 minut. Uważaj aby ich za mocno nie przyrumienić, wtedy staną się gorzkie.
  2. Wystudź orzechy. Za pomocą blendera zmiel orzechy na gładko lub jeżeli lubisz część orzechów ( 1/4 kubka ) posiekaj grubo a resztę zmiel na masło. Orzechy laskowe zawierają bardzo dużo tłuszczu więc masa będzie trochę bardziej płynna niż z arachidowych czy migdałów.
  3. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, dolej mleko kokosowe. Gdy wszystko będzie płynne i połączy się ściągnij z palnika i dołóż wanilię.
  4. Połącz orzechy z czekoladą i zmiksuj ponownie.
  5. Masę wylej na upieczone kruche ciasto, posyp orzeszkami i schładzaj przez dwie godziny.

Tartę po schłodzeniu pokrój na 16 kawałków, bardzo małe porcje dlatego że ciasto jest bardzo syte i długo zaspokaja głód na słodycze. 

Polecam :)

Magda, vegabutik.pl

Przepis pochodzi  z książki ” Vegan Pie in the sky” Isa Chandra Moskowitz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>