Tort truskawkowy bez mleka

Truskawkowe ciacho, obowiązkowe każdego sezonu. Tym razem w wersji bez mlecznej z masą kokosową :)Pyszne, lekkie i doskonałe na każdą okazję, zawsze smakuje, zawsze wychodzi – nic tylko zrobić i zjeść !

Składniki:

duża tortownica

Biszkopt:

  • 3 jaja od kury grzebiącej
  • 160 g cukru pudru
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g maki ziemniaczanej

Masa bez mleka:

  • 3 puszki mleka kokosowego, np. takiego
  • 60 g cukru pudru
  • Masa w wersji mlecznej:
  • 250 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki
  • 250 g sera mascarpone dobrej jakości( ubijamy śmietankę i łączymy z dobrze rozmieszanym mascarpone )
  • 60 g cukru pudru

Truskawki do ułożenia na masie, około 600 g i polewa na tort „Tortenguss” klarowna, którą najlepiej przygotować na kompocie z truskawek.

Wykonanie:

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Tortownicę dokładnie wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą lub otrębami.
  2. Biszkopt: żółtka ucierać z połową cukru pudru przez 6 minut ( ma być gęsta, puszysta masa). W tym samym czasie ubijać białka zresztą cukru pudru też przez 6 minut ( nie będzie idealnie sztywna )Mąkę pszenna i mąkę ziemniaczaną przesiać dwukrotnie z bardzo wysoka.Połączyć żółtka z białkami za pomocą szpatułki, wykonują kilka ruchów ( do 10 ). Następnie do masy przesiać 1/3 mąki i bardzo delikatnie wymieszać nie niszcząc ubitej piany. Wsypać kolejną 1/3 ilość mąki i tak samo.Piec przez 15 – 20 minut ( do suchego patyczka) jest to jedna warstwa biszkoptu i należy uważać aby się nie wysuszył.Stopniowo studzić uchylając po trochu drzwiczki z piekarnika.
  3. Masa: schłodzone mleko kokosowe otwieramy i zlewamy wodę, która się oddzieli od mleka kokosowego.Ubijamy przez 2 minuty aż będzie sztywne.Masę wykładamy na wystudzony biszkopt, następnie pokrojone truskawki.  W wersji mlecznej ubitą śmietanę z mascarpone i cukrem.
  4. Polewa: Galaretkę z agaru należy rozpuścić w 250 ml kompotu lub soku ( czerwonego) i podgrzewać w max 50 stopni do uzyskania gęstości. Gdy ostygnie i lekko zacznie tężeć wylewamy na truskawki i wstawiamy do lodówki na min 4 h.

Oczywiście można użyć każdej galaretki z agaru, niekoniecznie tortenguss, lecz ten jest najlepszy :). Można użyć innych owoców sezonowych.

Ciasto najlepiej zjeść w ciągu 24 h 

 Pozdrawiam,

Magda,

vegabutik.pl

P.S  Biszkopt wegański:

  • 225 g mąki pszennej ( może być pół na pół z razową )
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 175 g cukru drobnego brązowego
  • 6 łyżek oleju słonecznikowego
  • 250 ml wody
  • esencja waniliowa

Wykonanie:

  1. posmarować cieńko tłuszczem dwie okrągłe płytkie foremki do pieczenia o średnicy 20 cm i wyłożyć je pergaminem.
  2. Do dużej miski przesiać proszek do pieczenia i mąkę ( najlepiej z wysoka ). Dosypać cukier i wymieszać.
  3. Wlać olej, wodę i łyżeczkę esencji waniliowej. Mieszać przez minutę aż powstanie gładka masa.
  4. Przelać ciasto do przygotowanych foremek.
  5. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25 – 30 minut.
  6. Pozostawić do wystygnięcia w foremkach, następnie przełożyć na metalową kratkę.
  7. Zdjąć pergamin z ciasta. Po dokładnym wysuszeniu można przekładać ulubionymi masami.

Biszkopt wegański jest bardzo smaczny, dość wilgotny. Nie można go upiec wysokiego i przekroić na pół tak jak w przypadku biszkopta z jajek. Wyszedł by zakalec. Dlatego pieczemy każdą warstwę osobno, jeżeli potrzebujemy trzy warstwy biszkoptu, pieczemy każdą osobno.

Najlepiej smakuje jak już troszkę poleży z masą, konfiturą.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>