Wegańskie placuszki śniadaniowe na mące owsianej

śniadaniowe-placuszki-z-konfiturą-owocową-wegańskie-bezglutenowe-owsiane

veganie

Szybkie w przygotowaniu placuszki wegańskie na mące owsianej, mogą być podane na śniadanie lub deser. Najlepsze z domową konfiturą i soczystymi owocami.

Składniki:

Wykonanie:

  1. Płatki owsiane zmiel na mąkę.
  2. Len zmiel na mąkę i wymieszaj z mlekiem – odstaw na 10 minut.
  3. Do mleka dołóż mąkę owsianą, kokosową, sól, cukier brzozowy, proszek.
  4. Zmiksuj na gładką masę.
  5. Ciasto nakładaj dużą łyżką na mocno rozgrzaną patelnie posmarowaną wcześniej lekko olejem kokosowym. Przyrumień z każdej strony po kilka minut. Podawaj z ulubioną konfiturą i świeżymi owocami.

konfitura-bez-cukru-z-kiwi-i-bananów

Konfitura z kiwi i bananów:

  1. 350 g kiwi obranych,
  2. 150 g bananów,
  3. 80 g ksylitolu,
  4. 1 łyżka soku z cytryny,
  5. 1,5 łyżeczki agaru.

Wykonanie:

  1. Owoce zmiksuj.
  2. Dołóż pozostałe składniki. Podgrzewaj do zagotowania i później lekko mieszając gotuj na małym ogniu przez około 10 minut.
  3. Wlej konfiturę do wyparzonych zagrzanych słoiczków i zakręć zakrętki, odwróć do góry dnem.

Możesz pominąć ksylitol i nie słodzić niczym lecz wtedy konfiturę trzymaj maksymalnie 3 dni w lodówce. Do konfitury najlepsze będą bardzo dojrzałe i słodkie kiwi. Przy kwaśnych będzie trzeba więcej dosłodzić.

Smacznego !

Magda, vegabutik.pl

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>