Wegański serek z nerkowców o smaku paprykowym

Zdjęcie

veganiebezmlekabezglutenu

Dzisiaj kolejna propozycja na coś naprawdę pysznego – wegański serek z nerkowców o smaku paprykowym. Idealnie zastępuje różnego rodzaju serki pochodzenia zwierzęcego. Smakuje wyśmienicie. Można go pokroić w plastry lub rozsmarować na kromce chleba lub innego rodzaju pieczywa, świetnie sprawdza się pokrojony w kostkę w towarzystwie świeżej sałaty i innych zielonych liści. Doskonały po zmiksowaniu jako zagęszczacz sosów.

Nerkowce możesz zastąpić ziarnami słonecznika.

Przepis pochodzi z maleńkiej książeczki ” Kurs zdrowego gotowania „, którą dostałam w wegetariańskim barze http://vegehut.pl/

Polecam !

Składniki:

  • 2 szkalnki wody,
  • 1 szklanka nerkowców
  • 3 łyżki drożdży suszonych nieaktywnych,
  • pół czerwonej świeżej papryki,
  • sól, pieprz, ewentualnie przyprawy które lubisz,
  • sok z cytryny około 2 łyżek,
  • 10 g agaru – około 1 łyżki.

Wykonanie:

  1. Orzechy mielimy w jednej szklance wody.
  2. Dodajemy pozostałe składniki i wszystko razem miksujemy.
  3. Przelewamy masę do garnka i podgrzewamy tylko do zagotowania co chwilkę mieszając.
  4. Rozlewamy do miseczek posmarowanych olejem.
  5. Odstawiamy do stężenia.

Życzę smacznego,

Magda, vegabutik.pl

 

2 odpowiedzi na „Wegański serek z nerkowców o smaku paprykowym

  1. Anka pisze:

    Witam serdecznie. Czy drożdże w tym przepisie są konieczne aby to cudeńko wyszło? Czy można ten składnik pominąć. Będę wdzięczna na odpowiedź.

  2. Magda vegabutik pisze:

    Można pominąć. Ew. można dać więcej soku z cytryny lub ulubionych przypraw.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>