Zielone kotleciki z pestek dyni i ziemniaków

Bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez dodatku tłuszczu. Odpowiednie dla dzieci od 12 miesiąca życia.

Źrdło żelaza, magnezu, witamin z grupy B, łatwo przyswajalnego białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych (obecnych w nasionach).

Wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej w połowie lutego przychodzi do nas Wiosna. Czuć zmianę pory roku m.in. podczas badania pulsu, gdyż puls staje się delikatnie strunowaty, co tylko wiosną jest fizjologiczne (w pozostałych porach roku świadczy to o dysharmonii w obiegu czynnościowym Wątroby). Wiosna to czas maksimum energetycznego Wątroby i Pęcherzyka Żłciowego, ktre należą do przemiany Drzewa, a ich kolorem jest kolor zielony.
Zachęcam już dzisiaj do upieczenia pysznych zielonych kotlecików, które z jednej strony są bogate w składniki odżywcze (białko, tłuszcz, węglowodany, minerały i witaminy), a z drugiej, m.in. dzięki odżywczemu kolorowi zielonemu – działają harmonizująco i oczyszczająco na Wątrobę i Pęcherzyk Żółciowy .

Składniki :

  • 100 g namoczonych na noc pestek dyni
  • 200 g ugotowanych w mundurkach ziemniakw (najlepiej się sprawdza odmiana ziemniaka czerwonego)
  • pół pęczka natki pietruszki
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu czarnego mielonego
  • szczypta pieprzu ziołowego
  • szczypta kurkumy

Pestki dyni zamaczamy na noc w zimnej wodzie, rano pestki odlewamy, płuczemy, suszymy około 30 minut na sicie.

Ziemniaki dokładnie szorujemy, gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie.

Po ugotowaniu ziemniaki studzimy, następnie obieramy cienko ze skórki.

Ziemniaki wraz z odsądzonymi pestkami dyni przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa lub przez wyciskarkę ślimakową.

Masę doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i pieprzem ziołowym. Jeżeli danie przygotowujemy dla osb dorosłych – można dodać pieprz kayenne. Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki.

Formujemy kotleciki i układamy je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.

Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni Celsjusza, przez 30 minut.

Idealne, mięciutkie kotleciki. Skarbnica minerałw i witamin, łatwo przyswajalnego białka.

Dzięki zapiekaniu w temperaturze do 150 stopni – mamy pewność, że kwasy tłuszczowe zawarte w pestkach dyni nie uległy przemianie w kwasy tłuszczowe trans.

Kotleciki te są termicznie neutralne, działają wzmacniająco na Śledzionę oraz Żołądek. Delikatnie nawilżają Płuca oraz Jelito Grube. Oczyszczają i harmonizują Wątrobę. Mają działanie lekko uspokajające (idealne, gdy w życiu codziennym występuje dużo stresu).

Pestki dyni są bogatym źrdłem kwasw tłuszczowych Omega 3 oraz Omega 9 – działających silnie przeciwzapalnie, bardzo skutecznych w profilaktyce antynowotworowej.

Zawierają całą gamę witamin z grupy B (szczeglnie B1, B2, B3 oraz B6 i B9), witaminę C, beta – karoten (ktry przekształca się w naszym ciele w witaminę A), wapń, magnez oraz żelazo. Pestki dyni mają działanie przeciwdziałające anemii oraz osteoporozie (idealne są więc dla kobiet w okresie menopauzy, dla matek karmiących oraz kobiet ciężarnych).

Dzięki sporej zawartości cynku – pestki dyni wzmacniają włosy, paznokcie oraz oczyszczają skrę (wspomaganie leczenia przy trądziku).

Polecane są dla osb z chorobą wieńcową serca oraz z nadciśnieniem tętniczym – zawarte w pestkach dyni nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witamina E skutecznie oczyszczają złogi z naczyń wieńcowych. Dzięki zawartości prowitaminy A pestki dyni poprawiają wzrok, mają korzystne działanie oczyszczające wątrobę oraz pęcherzyk żłciowy ze złogw i toksyn. Pestki dyni nawilżają jelita, przeciwdziałają zaparciom; zawierają rwnież fitosterole, ktrych budowa bardzo przypomina znajdujący się w komrkach naszego ciała cholesterol. Fitosterole mają działanie przeciwzapalne – szczeglnie dobrze wpływają na gruczoł prostaty oraz na macicę (leczą stany zapalne tych narządw, w przypadku macicy – zapobiegają powstawaniu mięśniakw oraz endometriozy).

Pestki dyni zawierają rwnież kukurbitacynę, ktra niszczy pasożyty przewodu pokarmowego. Uwaga, najwięcej kukurbitacyny zawierają pestki pozyskane ze świeżej dyni, suszone zawierają jej znacznie mniej. W celu usunięcia pasożytw, głownie glisty ludzkiej z przewodu pokarmowego – należy garść świeżych pestek dyni zmiksować z wodą i taką miksturę wypić na czczo. Uwaga – działa przeczyszczająco. Kuracja nie polecana dla dzieci przed ukończeniem 2 roku życia.

Pestki z dyni są dosyć kaloryczne oraz zawierają dużo tłuszczu – z tego względu nie są polecane osobom na diecie odchudzającej oraz małym dzieciom (do 10 miesiąca życia).

Natka pietruszki jest bogatym źrdłem witaminy C oraz organicznego fluoru – korzystnie wpływa zatem na stan zębw, dziąseł, działa wzmacniająco na szkliwo oraz hamuje paradontozę. Oprcz tego zawiera sporo wapnia, żelaza, magnezu i fosforu – jest krwiotwrcza, stosuję się ją profilaktycznie w leczeniu anemii (rwnież u kobiet ciężarnych i małych dzieci). Rewelacyjnie reguluje trawienie (dzięki obecności olejkw eterycznych). Zawiera chlorofil, ktry składem przypomina hemoglobinę – składnik naszej krwi. Poza tym zielony kolor natki pietruszki działa bezpośrednio na wątrobę, oczyszczając ją i uspokajając – dzięki temu rwnoważy się i harmonizuje przepływ Qi w organizmie.

Zawartość beta karotenu oraz witaminy E chroni organizm przed wolnymi rodnikami – przyczynami starzenia się i chorb cywilizacyjnych.

Natka pietruszki, dzięki temu, że oddziałuje bezpośrednio na wątrobę jest nieoceniona w przypadku problemw z menstruacją – leczy nadmierne krwawienia miesiączkowe, można stosować ją w przypadku wystąpienia zespołu napięcia przedmiesiączkowego, uśmierza bolesne skurcze macicy podczas miesiączki. Natka pietruszki jest termicznie chłodna, zatem nie poleca się stosowania dużej jej ilości osobom wychłodzonym i niedoborowym (z oznakami zimna).Jest idealnym środkiem łagodnie oczyszczającym dla osb z nadmiarem gorąca, rwnież dla dzieci z objawami nadmiaru gorąca – czerwona twarz, gorączka, płacz (aż do zawodzenia), trudności ze skoncentrowaniem się i skupieniem uwagi.

 

Autor artykułu :

Anna Szydlik – dietetyk i doradca żywieniowy wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej. Terapeuta TCM w trakcie szkolenia. Prowadzi warsztaty teoretyczne oraz praktyczne dotyczące zdrowego gotowania, profilaktyki zdrowia, oraz kuchni Pięciu Przemian na Śląsku (Katowice, Gliwice). Przyjmuje w gabinecie w Gliwicach, Sosnowcu i Katowicach. Dietetyką profilaktyczną i leczniczą zajmuje się od ponad 3 lat.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>