Zupa – krem z białych szparagów

Pyszna zupa – krem z białych szparagów. Wersja na mleku kokosowym z kardamonem i imbirem. Doskonałe połączenie smaków. Posypana czarnym pełnoziarnistym ryżem tworzy fajny kontrast na talerzu. Jeśli chcesz uzyskać idealnie kremowy kolor to nie dodawaj pieprzu i kurkumy.

Zachęcam do wypróbowania zwłaszcza, że sezon szparagowy w pełni.

Składniki:

  • oliwa 2- 3 łyżki
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • szczypta kurkumy
  • pół łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 1 kg białych szparagów
  • 4 ziemniaki
  • bulion jarzynowy 250 ml 
  • 400 ml mleka kokosowego 22 % 
  • sól, pieprz
  • grzanki lub czarny ryż pełnoziarnisty ( np. taki )

Wykonanie:

  1. Rozgrzewamy garnek w którym będzie gotowała się zupa. Wlewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę, po 2 minutach dokładamy imbir i kardamon. Chwilkę smażymy na małym ogniu.
  2. Dodajemy sól, następnie skórkę i kurkumę. Mieszamy.
  3. Dodajemy pokrojonę w kostkę ziemniaki i szparagi w 3 cm kawałkach ( wcześniej obranych i bez twardych końcówek ). Końcówki szparagów ( kwiaty ) odcinamy i gotujemy osobno wrzucone na wrzątek maksymalnie przez 3 minuty – nie dłużej.
  4. Zalewamy wszystko mlekiem kokosowym, dodajemy małą szczyptę pieprzu.
  5. Wlewamy bulion. Warzywa mają być przykryte płynem, jeśli jest za mało to dolej wody.
  6. Gotuj do miękkości ziemniaków.
  7. Zupę zmiksuj na gładko, przecedź przez sitko.
  8. Udekoruj szczypiorkiem, ugotowanym czarnym ryżem lub grzankami czosnkowymi i szparagami.

Inspiracją do przepisu była propozycja z Kwestii Smaku.

Smacznego,

Magda, vegabutik.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>