Zupa – krem z dyni i grochu

Dziś podzielę się z Wami przepisem na pyszny krem dyniowo – grochowy. Przepis podpatrzyłam na blogu Zielenina. Zupka bardzo pyszna, rozgrzewająca. Podałam ją z groszkiem ptysiowym owsianym, świetnie też sprawdzą się grzanki. Bardzo syta. Polecam :)

Przepis na zupę z małymi modyfikacjami:

Składniki:

  • 800 g dyni , najlepsza Hokkaido,
  • 1 średnia marchewka, pietruszka, kawałek selera,
  • 1 cebula,
  • sól,
  • 1 łyżeczka kminku mielonego lub kuminu,
  • 1/4 łyżeczki kurkumy,
  • 1/4 łyżeczka imbiru,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu Cayenne,
  • 1/4 łyżeczki słodkiej lub wędzonej papryki,
  • 1/2 szklanki grochu żółtego w połówkach,
  • 6 szklanek bulionu warzywnego,
  • kawałek kombu lub wakame ( dzięki temu zmniejszamy działanie wzdymające grochu, to działa :) )

Wykonanie:

  1. Cebulę przesmażamy na oliwie.
  2. Dokładamy wszystkie przyprawy, smażymy minutkę.
  3. Dodajemy pokrojoną na nieduże kawałki dynię, pozostałe warzywa.
  4. Wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia.
  5. Dodajemy groch i gotujemy wszystko do miękkości.
  6. Miksujemy na krem.
  7. Polewamy na talerzu oliwą lub olejem lnianym, sezamowym.

Smacznego,

Magda, vegabutik.pl

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>