Zupa sambar z czarnym gomasio

Pyszna, aromatyczna i rozgrzewająca zupa. Przepis zdobyłam rok temu na warsztach kulinarnych i od tego czasu na stałe weszła w nasze menu. Gotuję ją cały rok bez względu na porę roku ale w zimie jest zbawienna dla żołądka, bardzo pożywna. Polecam.

Składniki:

  • 2 l wody
  • olej kokosowy 2 łyżki lyb ghee
  • 200 – 300 g soczewicy czerwonej
  • kawałek dyni hokkaido pokrojonej w kostkę
  • 2 marchewki, 1 pietruszka, 2 – 3 ziemniaki, kawałek selera, cebula, czosnek
  • przyprawa curry 1 łyżeczka
  • mleko kokosowe 400 ml
  • Pulpa pomidorowa lub pomidory krojone z puszki
  • sól, pieprz
  • gomasio ( sezam nieluskany czarny lub zwykły 3 łyżki i sól morska gruba 1/4 łyżeczki)

Wykonanie:

  1. Na tłuszczu przysmażamy kolejno: cebulkę, czosnek, marchew i pozostałe warzywa.
  2. Następnie dodajemy curry.
  3. Wlewamy wodę i jak zupa zacznie się gotować przykręcamy palnik na najsłabszy stopień.
  4. Gdy warzywa już się ugotują dokładamy pomidory i mleko kokosowe. Gotujemy jeszcze 2 -3 minuty. Doprawiamy do smaku. Posypujemy natką i gomasio.

Gomasio wykonanie:

  1. Na suchej patelni praż sól. Po kilku minutach dołóż niełuskane ziarna sezamu i praż jeszcze chwilkę. Rozetrzyj przyprażone ziarna z solą w moździerzu tak aby połowa ziarenek była roztarta a połowa w całości. Mniej więcej. Możesz zwiększyć ilość soli i sezamu, wybierz słoność jaka Ci odpowiada.

Smacznego,

Magda, vegabutik.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>